De internationale Rally 2016 vanuit Heeg

Een verslag door Kees van Roosmalen

“Water” roept Monica als wij te dicht bij haar komen, terwijl wij de haven van Hindelopen uitvaren. De meeste van de twintig Wayfarers, die meedoen aan de Rally, kruisen onder zeil door de nauwe haveningang naar het IJsselmeer. Ook wel met de peddel in de aanslag, want er komen ook nog grote jachten naar binnen. We hebben wat grapjes gemaakt over Monica, want ze is heel benauwd voor schade aan haar nieuwe boot.

Wayfarers in de haven van..
Eenmaal de haven uit zetten we koers naar Workum, waar wij die avond overnachten. ‘s Ochtends zijn wij gestart op De Morra, waar we de nacht voor anker hebben doorgebracht. Met een sleepje van de motorboot van Jan Katgerman of van een Wayfarer met motor varen we door het Johan Frisokanaal naar Stavoren. Voorbij de sluizen zetten we zeil naar Hindelopen en vandaar naar Workum.
Drie dagen eerder, op zaterdag, begon de Rally in Heeg. Ik had nog nooit zo veel Wayfarers bij elkaar gezien, hele mooie nieuwe, maar ook fantastisch opgeknapte oude boten. Na het eerste palaver brengen we de bagage naar de ponton, om deze naar de slaapschepen In Dubio en Eenhoorn te varen. De zeilers tuigen hun boten op en de meesten maken een eerste rondje op het Heegermeer. Prima weer, goed windje en een lekker groot meer. Ook veel boten op het water en ik ben blij dat mijn maat Max een goede uitkijk is, met zicht op de bewegingen van boten om ons heen.
’s Avonds weer palaver, waar Rally-leider Hans de Bruijne ons verrast met de mogelijkheid om de volgende dag op historische tjotters te varen. Sommige van deze bootjes zijn al 100 jaar oud! Dit aanbod is niet aan dovemansoren gericht en met 4 man per boot zijn de meeste tjotters goed bemand. Ondanks het lichte windje kan er leuk gevaren worden. Dit is wel heel anders dan op een Wayfarer!

Tjotter
Op maandag beginnen we aan ons rondje Friesland. Het doel van de eerste dag is naar De Morra te varen. Omdat de meeste boten nog in Heeg op de wal staan, verloopt het vertrek een beetje rommelig. Na het vertrek zien wij de eerste andere Wayfarer pas weer bij de koffiestop bij de Galamadammen. Francine en Frans zijn daar dan al en vertellen ons dat de soep prima is.
Op de route zijn er een paar engtes waar wij doorheen moeten laveren. In de stevige bries is dat uitdagend maar, met een rif in het grootzeil, komen we er zonder spannende momenten doorheen. Na de koffie gooi ik het rif eruit en ontdek dat het met rif eigenlijk beter was. Dan maar met een knik in de schoot wat meer wind lozen.
De slaapschepen liggen al voor anker in de Zuid-West hoek van De Morra als wij daar aankomen. Het is een heel feest om alle Wayfarers, drie diep, aan beide zijden van de slaapschepen af te meren. Die avond wordt er muziek gemaakt en gezongen op de In Dubio. De volgende dag dus via Stavoren en Hindelopen naar Workum.
Op het palaver in Workum is er een nieuwe verrassing. We gaan woensdag met de Eenhoorn,wat een zeilende klipper is, het IJsselmeer op. Dat is ook weer een hele ervaring. Met windje van 5 Bft en, behalve de binnenkluiver, alle zeilen bij, maken we flink vaart. Helaas ligt Enkhuizen recht in de wind en moeten we dat uit tijdgebrek laten schieten.

Eenhoorn IJsselmeer 2 Eenhoorn IJsselmeer 1 Eenhoorn
Donderdag gaan we van Workum via Oudega terug naar Heeg. Eerst met een sleepje door Workum tot we de spoorbrug voorbij zijn. Daarna kruisend de Lange Flier en de Gruns op, richting Oudega. Met een licht briesje is kruisen best leuk. De andere schepen op het water vergroten de uitdaging waardoor het niet eentonig wordt. De wind neemt wel af hoe dichter we bij Oudega komen. Als we daar zijn gaat het bovendien regenen, dus duiken we een cafeetje in. Als we weer op pad gaan is de regen wat minder, maar voor we de Oudegaaster Brekken af zijn is de wind helemaal weggevallen. Met een sleepje komen we op het Heegermeer waar er waarachtig weer een windje staat, zodat we zeilend naar Heeg kunnen.
Die avond is het afscheidsdiner aan wal waarna het, aan boord van de slaapschepen, weer laat wordt met muziek en zang.
De volgende dag is het inpakken, afscheid nemen en gaat ieder weer zijns weegs. Al ik op de Afsluitdijk stop om te zien of mijn boot wel goed op de trailer ligt stoppen James en Johanna naast mij met hetzelfde doel. ” Goede reis en tot een volgende rally!”
Kees van Roosmalen

 

Groepsfoto 2 Groepsfoto 1