De Wayfarer is een algemeen bruikbare midzwaardboot, op de wal is hij zwaarder dan de meeste andere open zwaardboten, maar hij is ook groot en stabiel genoeg om in een box in het water te blijven liggen. Er worden wedstrijden mee gehouden maar er zijn ook enkele Wayfarers de zeeën en oceanen overgestoken. De Wayfarer is de ideale midzwaardboot voor beginners, gevorderde zeilers, toerzeilers en wedstrijdzeilers. De boot is geschikt om te leren zeilen, tochten op binnen- en kustwateren te maken, maar ook zeer geschikt als wedstrijdboot. Zowel individueel, met 2 personen of met een hele familie van 4 personen. Met een Wayfarer kan dat allemaal:

 

  • Leren zeilen
  • Dagtochten met de kinderen
  • Toertochten maken (sommige Wayfarer zeilers zeilen grote tochten langs de kusten of steken met hun Wayfarer de Noordzee over).
  • Wedstrijdzeilen met spinnakersUit deze boot van bijna 5 meter kun je niet uitgroeien. De ervaring heeft geleerd dat het een midzwaardboot blijft voor jong en oud.Om aansluiting te vinden bij de andere Wayfarerzeilers in Nederland en deel te kunnen nemen aan de klasse evenementen en de andere voordelen van het lidmaatschap kun je op de pagina “adressen” / “lid worden” informatie vinden en je opgeven voor het lidmaatschap van NedWa.

Bootontwerp

De Wayfarer dinghy is in 1957 ontworpen door de Engelsman Ian Proctor. Vanaf het eerste begin heeft de Wayfarer een reputatie opgebouwd van een sterke en zeewaardige tour-dinghy, die echter tevens een snelle en goede wedstrijdboot blijkt te zijn.
Er bestaat waarschijnlijk geen andere midzwaardboot in de wereld die deze kwaliteiten zo harmonieus combineert.

Sinds de Wayfarer is ontworpen zijn er verbeteringen geweest in materialen en productietechnieken waardoor er een aantal versies bestaat die echter allen hetzelfde rompontwerp en zeilplan hebben.

 

w55351

Afmetingen

Lengte4.83 meter
Breedte1,86 meter
Diepte romp0,20 meter
Diepte met midzwaard1,17 meter
Minimum romp gewicht169 Kg
Grootzeil oppervlak8,83 vierkante meter
Genua oppervlak4,27 vierkante meter
Fok oppervlak2,78 vierkante meter